Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Газ подорожчав для промисловості

2 серпня 2016, 09:03
211
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» опублікувала цінові пропозиції на природний газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

З 1 cерпня 2016 року НАК «Нафтогаз України» збільшила ціну на газ для промислових споживачів приблизно на 9%. Для споживачів, які використовують менше ніж 50 тис. куб. м газу на місяць, НАК пропонує газ за ціною 6 555 грн за тис. куб. м. Для інших вартість енергоресурсу становитиме 7 304 грн за тис. куб. м. Ціни зазначено з урахуванням ПДВ.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський вважає, що підвищення вартості енергоносія НАК є наслідком зміни цін на спотовому ринку. Інших причин піднімати ціни немає, оскільки, як пояснює експерт, на газовому ринку України сьогодні працює багато приватних компаній, цінові пропозиції яких вигідніші, ніж НАК. Відповідно Нафтогаз ризикує втратити частину клієнтів.

Крім того, висока ціна на енергоносії сворює низку проблем для економіки: збільшується собівартость виробництва, вимиваються оборотні кошти. Промислові виробники купуватимуть дорогий газ, але ці витрати, зрозуміло, будуть закладати у вартість своїх товарів та послуг, що призведе до збільшення кінцевої ціни для споживача. У підсумку, здорожчання енергоносіїв призводить до зростання інфляції. Таким чином, бізнесу слід підготуватися до чергового збільшення вартості товарів та послуг за контрактами.

Нагадаємо, з жовтня 2015 року НАК «Нафтогаз України» постачає газ промисловим споживачам та іншим суб'єктам господарювання на ринкових умовах. Державне регулювання цін на газ скасовано для всіх категорій споживачів, за виключенням поставок для задоволення потреб населення.

ПРОТЕ:

Незабаром може збільшитися ціна на газ і для населення. З огляду на те, що відбувається збільшення цін на спотових майданчиках (спотова ціна є одним з параметрів у формулі ціни газу для побутових споживачів), ціна газу для населення може бути відкоригована.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини