Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Санація замість банкрутства

15 червня 2016, 09:06
232
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховна Рада прийняла Закон «Про фінансову реструктуризацію» (законопроект № 3555), який визначає умови та порядок проведення процедури добровільної фінансової реструктуризації боржника.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Вводиться новий механізм добровільної фінансової реструктуризації боргів компаній. Позичальник, який перебуває в критичному фінансовому положенні, отримує право ініціювати досудову санацію підприємства, щоб уникнути початку процедури банкрутства. Дія закону розрахована на три роки. Створюється Наглядова рада як координуючий орган, в який входять представники Нацбанку, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінюсту.
Щоб почати процедуру добровільної реструктуризації, боржник повинен подати заяву до секретаріату Наглядової ради. Підприємством-боржником також розробляється план санації. Далі боржник зобов'язаний добитися згоди на процедуру добровільної реструктуризації одного або декількох кредиторів, які не є пов'язаними особами боржника і яким належить не менше 50% фінансових вимог до боржника. Фінансова реструктуризація здійснюється на основі договору.
Закон дозволяє вводити мораторій, яким припиняється виконання всіх вимог кредиторів до боржника. Мораторій надається на 90 днів з можливістю продовження ще на три місяці.
Законом передбачаються умови для надання податкових стимулів для підприємств-боржників, які визначені Податковим кодексом. Зокрема, це звільнення від податкових зобов'язань з податку на прибуток доходів, що виникають у зв'язку з прощенням кредиторами частини боргу, у вигляді списання органами ДФС частини податкового боргу, пропорційно до прощеної частини боргу іншими кредиторами за затвердженим планом реструктуризації.

ПРОТЕ:

Боржник має право ініціювати добровільну фінансову реструктуризацію тільки у випадку відсутності відкритих судових проваджень про його банкрутство.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини