Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рекомендації банкам

19 квітня 2016, 09:03
192
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національний банк зазначає збільшення обсягів отримання клієнтами банків готівки з використанням платіжних карток у кінці 2015 року та збереження цієї тенденції в 2016 році. Найбільшу стурбованість регулятора викликає збільшення обсягів таких операцій серед юридичних осіб.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

На думку НБУ, масштабність фінансових операцій зі зняття клієнтами банків готівки за допомогою платіжних карток свідчить про високий ризик використання послуг банків для легалізації злочинних доходів. При цьому проведені операції окремих клієнтів містять ознаки здійснення банками ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу. Серед таких ознак НБУ зазначає проведення банком операцій без ознак очевидної економічної доцільності, участь банку в операціях з метою легалізації злочинних доходів, а також щоб уникнути вимог та обмежень банківського, валютного законодавства.

Банкам рекомендується приділяти увагу належним заходам з вивчення клієнтів, суті їх діяльності, аналізу фінансового стану, мети проведення операцій не лише з готівкою, а й у безготівковому вигляді, а також застосовувати достатні заходи щодо попередження легалізації злочинних доходів, здійснення ризикової діяльності.

Також Нацбанк закликає банки використовувати право відмови, якщо операція містить ознаки здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

ПРОТЕ:

Хоча заклики подібного роду досить традиційні, все ж можна очікувати, що найближчим часом операції зі зняття великих сум готівки викликатимуть питання у працівників банків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини