Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УНИКНЕННЯ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ

11 квітня 2016, 09:04
204
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Державна фіскальна служба в листі від 24.03.2016 № 3053/Л/99-99-17-02-03-14 роз'яснила деякі питання декларування доходів при застосуванні Угоди між урядом України та Урядом РФ про уникнення подвійного оподаткування доходів і капіталу та попередження податкових ухилень.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Було зазначено, що вважається, що резиденція - це місце, де фізична особа має житло, і це житло постійне. Якщо особа має постійне житло в декількох державах, то перевага віддається тій державі, з якою особа має тісніші особисті та економічні зв'язки, під якими розуміється центр її життєвих інтересів.

При цьому для визначення центру життєвих інтересів розглядаються: сімейні та соціальні зв'язки, заняття, політична, культурна або інша діяльність, місце бізнесу, місце, з якого особа управляє своєю власністю. Додаткові критерії: звичайне місце проживання та громадянство.

Водночас, якщо особа, що має житло в одній державі, влаштовує інше житло в іншій державі, при цьому зберігаючи перше (у середовищі, де така особа постійно проживала, працювала, де знаходиться його сім'я та власність), то вважається, що центр життєвих інтересів зберігається в першій державі.

Винагорода, отримана резидентом держави як найнятим робітником, може оподатковуватися в цій державі, або в іншій державі за умови, що винагорода отримана у зв'язку з роботою з найму, яка фактично здійснюється в цій іншій державі. При цьому слово «може» не означає, що платник податків має право вибору країни оподаткування, а означає, що відповідна держава має право оподатковувати дохід відповідно до свого податкового законодавства.

Таким чином, іноземний дохід громадянина України, який зберігає центр життєвих інтересів в Україні, включається до загального річного доходу оподаткування.

ПРОТЕ:

У разі, якщо податок з іноземного доходу громадянина України вже був сплачений за кордоном, за умови наявності довідки відповідного органу, сума річного податкового зобов'язання може бути зменшена на суму такого сплаченого податку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини