Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СКАРГИ ДО ДФС

24 лютого 2016, 09:05
384
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Новий Порядок розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу, затверджений наказом Мінфіну від 9 грудня 2015 року № 1124, набрав чинності 23 лютого.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Визначено процедуру подання та розгляду контролюючим органом скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску і рішення про нарахування пені та накладення штрафу, передбачених частинами десятою, одинадцятою статті 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»; скарг банків на рішення про накладення фінансових санкцій, передбачених частиною дванадцятою цієї статті.

Не підлягають адміністративному оскарженню:


- зобов'язання зі сплати єдиного внеску, самостійно визначені платником у звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб;

- вимоги про сплату боргу (недоїмки) єдиного внеску та/або рішення про нарахування пені та накладення штрафів, які були оскаржені та розглянуті відповідно до вимог Порядку;

- вимоги про сплату боргу (недоїмки) єдиного внеску та/або рішення про нарахування пені та накладення штрафів, які оскаржені платником в судовому порядку.

Скаржник має право оскаржити в суді вимогу, рішення про нарахування пені та накладення штрафу в будь-який момент після їх отримання. Одночасно скаржник письмово повідомляє контролюючий орган, який розглядає його скаргу, про кожний випадок судового оскарження його вимог або рішень про нарахування пені та накладення штрафу.

Порядок містить вичерпний перелік причин відмови у прийнятті скарги. Письмова скарга повинна містити перераховані в Порядку дані, вона підписується скаржником - фізичною особою або уповноваженою ним особою, а для інших скаржників - керівником або представником, уповноваженим відповідно до законодавства, скріплюється печаткою заявника (за наявності). Скарга надсилається поштою або передається особисто (через представника).

Якщо контролюючий орган у районі, місті (крім Києва), районі в місті, об'єднаний або спеціалізований неправильно визначив суму недоїмки або прийняв рішення про накладення штрафу та нарахування пені, що суперечить законодавству або виходить за межі його компетенції, таке рішення може бути оскаржене до відповідного головного управління ДФС в області, місті Києві.

Якщо головні управління ДФС в областях, Києві надсилають скаржнику рішення про повне або часткове незадоволення його скарги, він має право звернутися протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання відповіді, з повторною скаргою до ДФС.

ПРОТЕ:

Звернення до суду автоматично позбавляє платника права на адміністративне оскарження.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини