Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

23 лютого 2016, 09:04
224
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних та адміністративних справах 3 лютого 2016 року розглянув справу 6-2902цс15 про визнання незаконними та скасування наказів, визнання недійсними договорів оренди, скасування їх державної реєстрації та повернення земельних ділянок.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Під час розгляду було сформовано таку правову позицію. При вирішенні позовних вимог про законність рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства застосуванню підлягають правила надання (передавання) земельних ділянок для ведення фермерського господарства, встановлені статтею 7 Закону «Про фермерське господарство» як спеціального щодо статті 123 Земельного кодексу.

Таким чином, за змістом статей 1, 7, 8 Закону заява громадянина про надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства повинна містити комплекс передбачених частиною першою статті 7 Закону умов та обставин. У свою чергу, розглядаючи заяву громадянина по суті, орган виконавчої влади або місцевого самоврядування (а у разі переданого на розгляд суду спору - суд) повинен дати оцінку обставинам та умовам, зазначеним у заяві, перевірити аргументи заявника, наведені на обгрунтування розміру земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства, у тому числі про наявність трудових і матеріальних ресурсів.

За результатами перевірки орган державної виконавчої влади або орган місцевого самоврядування повинен переконатися в дійсності волевиявлення заявника, наявності у нього бажання створити фермерське господарство та здібності вести господарство такого виду - виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання доходу на земельних ділянках, наданих для ведення фермерського господарства. Інакше відсутність належної перевірки, формальний підхід до рішення заяви громадянина створюють передумови для невиправданого, штучного використання процедури створення фермерського господарства як спрощеного, пільгового порядку отримання іншими приватними суб'єктами в користування земель державної або комунальної власності поза передбаченою законом обов'язковою процедурою - без проведення земельних торгів.

ПРОТЕ:

Фактично в цьому рішенні закріплена вказівка на те, що право на отримання землі для ведення фермерського господарства потрібно ще "заслужити" - довести, що претендент здатний і має намір використовувати землю за цільовим призначенням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини