Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ

29 січня 2016, 09:03
210
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на засіданні 26 січня схвалила зміни до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Змінами вводиться новий вид договору - «позика цінних паперів», яким торговцям цінними паперами надані ширші можливості при обслуговуванні клієнтів, зокрема, при здійсненні маржинальних операцій.

Визначено новий термін «підозрілий договір» - це договір з цінними паперами на біржовому або позабіржовому ринку, ціна якого для лістингових цінних паперів відрізняється від останнього розрахованого біржового курсу на 20% і більше, а для позалістингових цінних паперів - від останньої розрахованої ціни закриття торгового дня на 50% і більше.

Також змінами передбачено, що у разі проведення операцій з цінними паперами, за якими виявлено в діях клієнта та контрагента ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку, або укладення підозрілого договору торговець цінними паперами зобов'язаний повідомити про це Комісію у складі нерегулярних адміністративних даних. При цьому торговець цінними паперами має право відмовити клієнту в укладенні договору або проведенні операцій з цінними паперами й іншими фінансовими інструментами, зокрема, якщо торговець має підстави вважати, що в діях клієнта та контрагента є ознаки маніпулювання цінами на ринку.

Крім того, змінами до Правил імплементовані норми Директиви 2004/39/ЄС Європейського Парламенту та Ради про ринки фінансових інструментів від 21 квітня 2006 року (MiFID I) щодо «найкращого результату для свого клієнта», якою встановлюється обов'язок для продавця вживати всі відповідні заходи з метою отримання якомога кращого результату для свого клієнта при виконанні договорів та разових замовлень, враховуючи ціну, витрати, швидкість, вірогідність виконання і розрахунку, розмір, характер або інші міркування, суттєві для виконання замовлення.

Також надано право торговцю цінними паперами, якому анулювано ліцензію, та його клієнтам, контрагентам укладати договір доручення з іншим торговцем цінними паперами про внесення змін (розірвання) до раніше укладених договорів доручення, за якими розрахунки здійснювалися не через торговця, позбавленого ліцензії.

Згідно зі змінами торговець цінними паперами буде зобов'язаний повідомляти свого клієнта про наявність неврегульованого конфлікту інтересів.


ПРОТЕ:

Зміни до Правил будуть надіслані на узгодження до заінтересованих органів державної влади.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини