Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОРЕНДА ЗЕМЛІ

12 січня 2016, 09:05
192
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 23 грудня 2015 року розглянув справу 6-2271цс15 про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Під час розгляду була сформована така правова позиція. За правилами статті 651 ЦК зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути розірвано або змінено за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору іншою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок заподіяної цим шкоди друга сторона значною мірою втрачає те, на що вона розраховувала під час укладення договору.

Аналогічна норма закріплена й у статті 31 Закону «Про оренду землі».

Згідно з частиною 1 статті 32 Закону «Про оренду землі» на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірвано за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24, 25 цього Закону й умовами договору, у разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК та іншими законами.

У справі, що переглядається, на момент укладення спірних договорів було визначено, серед іншого, умови використання й цільове призначення земельних ділянок, які передаються в оренду, умови збереження стану об'єкта оренди. Встановивши, що тривале невикористання земельних ділянок сільськогосподарського призначення ТОВ «Днестр-Агро» (відповідачем) як орендарем суперечить істотним умовам договорів і призвело до порушення режиму використання земельних ділянок, засмічення та залісення, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог.

ПРОТЕ:

Звернемо увагу, що для розірвання договору важливо, щоб невикористання землі завдавало шкоди ділянці, знижуючи її якість і вартість.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини