Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

САНКЦІЇ ПРОТИ РФ

31 грудня 2015, 09:05
137
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

30 грудня Кабмін затвердив розроблені Міністерством економічного розвитку і торгівлі за участю центральних органів виконавчої влади пропозиції стосовно дій України у відповідь на порушення Російською Федерацією норм міжнародного права шляхом заборони ввезення товарів походженням з України та припинення дії Договору про ЗВТ СНД.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Так, 16 грудня 2015 року Президентом Російської Федерації було підписано Указ № 628 «Про зупинення Російською Федерацією дії Договору про зону вільної торгівлі щодо України». А 25 грудня 2015 року Рада Федерації РФ схвалила Федеральний закон № 956299-6 «Про зупинення Російською Федерацією дії Договору про зону вільної торгівлі щодо України». Очікувана дата зупинення Російською Федерацією дії Договору про зону вільної торгівлі (СНД) щодо України - 1 січня 2016 року. Також 21 грудня 2015 року урядом РФ прийнято Постанову № 1397 про включення з 1 січня 2016 року України до списку країн, з яких заборонено до 05.08.2016 ввезення до Російської Федерації сільгосппродукції, сировини та продовольства.


Таким чином, з 1 січня 2016 року імпорт до Російської Федерації низки українських товарів буде заборонено, а також очікується, що під час імпорту інших товарів буде стягуватися ввізне мито за режимом найбільшого сприяння згідно зі ставками Єдиного митного тарифу Євразійського економічного союзу.


З метою захисту економічних інтересів і безпеки України, беручи до уваги істотне порушення Договору про зону вільної торгівлі, у відповідь на дії Російської Федерації Міністерство економрозвитку пропонує:


- встановити з 2 січня 2016 року для товарів походженням з РФ ставки ввізного мита за режимом найбільшого сприяння;


- ввести з 10 січня 2016 року заборону ввезення низки товарів, що походять з Російської Федерації.


У переліку заборонених товарів - м'ясо, риба, сири, чай, зерно, кава, хліб, цукерки, сигарети, пиво, горілка тощо.

ПРОТЕ:

Зазначимо, що право вводити такі санкції Кабмін отримав згідно із Законом № 905-VIII, який учора підписав Президент України, про внесення зміни до Закону про зовнішньоекономічну діяльність щодо надання уряду повноважень застосовувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини