Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СТАНДАРТИ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ

17 грудня 2015, 09:05
154
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Міністерство економічного розвитку і торгівлі скасувало ГОСТи, які були розроблені до 1992 року.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Повідомляється, що це звільняє бізнес від зайвих обмежень у розробці товарів і послуг, стимулює підприємницьку ініціативу та конкуренцію.


Накази Мінекономрозвитку, які були прийняті в грудні, скасовують 12 776 ГОСТів.


Більшість із них діятимуть до початку 2018 року - щоб бізнес встиг пристосуватися до нових умов.


«Де-юре ГОСТи вже були необов'язковими. Проте існував імператив щодо їх застосування, як у текстах самих ГОСТів, так і в численних підзаконних актах. Тому багато підприємств де-факто продовжували застосовувати ГОСТи в обов'язковому порядку. Віднині зняття цього обов'язку затверджено чітко й однозначно», - зазначив замміністра економрозвитку Максим Нефьодов.


Ті підприємства, для яких використання ГОСТів є важливим або надає певні конкурентні переваги, можуть продовжувати їх застосовувати добровільно.


Головним же завданням реформи системи технічного регулювання є перехід від системи обов'язкових держстандартів до європейської моделі технічного регулювання, заснованої на застосуванні технічних регламентів і добровільному використанні стандартів: «У технічних регламентах містяться всі необхідні вимоги щодо безпеки продукції. Проте на відміну від застарілих ГОСТів, регламенти не висувають вимог до конструкції, дизайну виробів».

ПРОТЕ:

Для участі в держзакупівлях відповідність продукції держстандартам усе одно буде істотною перевагою (а в деяких випадках і обов'язковою умовою).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини