Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АНТИТЮТЮНОВА КАМПАНІЯ

23 листопада 2015, 09:00
237
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Міністерство охорони здоров'я спільно з представництвами Бюро ВООЗ в Україні, Світового банку в Україні, Європейської мережі з попередження куріння (ENSP), представниками громадських організацій - ГО «Життя», Українського центру контролю над тютюном виступило на підтримку законопроекту № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Прийняття документа має стати кроком до реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиви 2014/40/ЄC. Він спрямований на протидію розвитку тютюнової індустрії в Україні та зниження рівня поширеності куріння серед населення і включає вимоги щодо: зміни зовнішнього вигляду пачок сигарет, заборони тютюнових виробів із підсилювачами смаку, регулювання виготовлення та продажу електронних сигарет, трав'яних виробів для куріння, кальянів, заборони реклами в інтернет-мережі, запровадження штрафів за порушення встановлених норм тощо.

Учасники обговорення акцентували увагу на тій частині законопроекту, що забороняє виготовлення та продаж ароматизованих сигарет в Україні. Смачні добавки, такі як цукор, кориця, ментол, ваніль, шоколад тощо, роблять їх привабливими для молоді та збільшують бажання спробувати сигарети вперше. На це націлена тютюнова індустрія.

Однією з найпомітніших новацій законопроекту є зміна зовнішнього вигляду пачок сигарет. Як розповів завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський, попереджувальні малюнки на пачках сигарет з'явилися в жовтні 2012 року. Відтоді курці вже звикли до них і тому профілактична дія попереджень зменшилася. Після ухвалення законопроекту розмір попереджень «Куріння вбиває» збільшиться з 50% до 65%, вони будуть розташовані у верхній половині пачки й матимуть малюнки з обох сторін. «Важливо, що нову серію попереджень затверджуватиме не Кабмін, як було до того, а МОЗ на основі відповідної бібліотеки попереджень ЄС. Здійснюватися це буде щорічно», - наголосив фахівець.

ПРОТЕ:

Усі витрати на запровадження змін до паковання та маркування тютюнових виробів мають нести тютюнові корпорації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини