Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БЛАГОДІЙНІСТЬ

8 жовтня 2015, 09:00
261
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Законопроектом № 3215, який подано нардепом А. Геращенко, пропонується внести зміни щодо протидії зловживанням у сфері благодійності.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Так, у Законі про благодійність запропоновано встановити обов'язкове надання звіту на вимогу благодійника. Зокрема, говориться про надання копій первинної фінансової документації.


Також у проекті прописано особливості публічного збору благодійних пожертвувань з використанням скриньок для пожертвувань:


- збір здійснюється за умови опломбування скриньки індикаторною пломбою банку, в якому відкрито рахунок благодійної організації;


- забороняється публічний збір благодійних пожертвувань з використанням скриньок для пожертвувань на проїжджій частині дороги і в транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів (у тому числі в метро);


- розпломбування скриньки і виїмка коштів здійснюється не пізніше 5 банківських днів з дня опломбування, в приміщенні банку. Після перерахунку зібраних готівкових коштів вони зараховуються на поточний рахунок благодійної організації, бенефіціара або його законного представника в цьому ж банку. У разі виявлення пошкодження пломб банку та/або скриньки, та/або порушення строків інкасації банк повідомляє про це правоохоронні органи.


Крім того, пропонується доповнити КпАП новою статтею, встановивши відповідальність за порушення порядку публічного збору благодійних пожертвувань. Санкція - накладення штрафу на особу, яка здійснює публічний збір благодійних пожертвувань, від 20 до 58 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторність штраф буде більшим.


Ще одна запропонована нова стаття КпАП - неоприлюднення інформації про доходи та витрати балгодійної організації. Таке порушення, згідно з проектом, тягне накладення на керівника благодійної організації штрафу в розмірі 200 - 300 неоподатковуваних мінімумів (1000 - 2000 за повторність).


Зміни передбачено і до Кримінального кодексу - доповнення новою статтею про привласнення благодійних пожертвувань. Як санкція передбачається штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи на 1 - 2 роки, або обмеження волі строком до 5 років, або навіть позбавлення волі на строк до 3 років.


Якщо ж мали місце повторність, попередня змова групою осіб, значні розміри, використання платіжних систем, санкція передбачає позбавлення волі на 3 - 8 років. А зазначені дії, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, караються позбавленням волі на строк 5 - 12 років з конфіскацією майна.

Передбачається, що такі зміни дозволять ефективно протидіяти шахрайству під виглядом благодійної діяльності, посприяють зміцненню довіри громадян до волонтерських і благодійних організацій.

ПРОТЕ:

Залишається питання, хто контролюватиме дотримання цих нових норм і як цей контроль здійснюватиметься.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини