Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РОБОТА НАПЕРЕДОДНІ СВЯТ

25 вересня 2015, 09:00
190
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Мінсоцполітики у листі від 05.06.2015 № 8403/0/14-15/10 розглянуло питання щодо тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів та повідомило таке.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Відповідно до ст. 53 Кодексу законів про працю напередодні святкових та неробочих днів тривалість роботи працівників, окрім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП, скорочується на 1 годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижню.

У ст. 53 КЗпП йдеться про скорочення тривалості не робочого часу, а роботи. Це дає підстави для висновку про те, що ця стаття сама по собі не передбачає скорочення робочого часу, а лише вимагає його перерозподілу так, щоб напередодні святкових, неробочих та вихідних днів тривалість роботи скорочувалася за умови, щоб норма робочого часу в зв'язку з цим не скорочувалася.

У той же час на практиці ст. 53 КЗпП розуміється таким чином, що нею передбачено скорочення тривалості робочого часу.

Таким чином, напередодні святкових і неробочих днів тривалість робочого часу скорочується на 1 годину як при шестиденному, так і при п'ятиденному робочому тижні. Зрештою це призводить до відповідного скорочення робочого тижня, який при цьому становить не 40, а тільки 39 годин (при одному святковому або неробочому дні на тиждень).

ПРОТЕ:

Спираючись на таку думку Мінсоцполітики, цілком можна переносити годину робочого часу з передсвяткового на інший день на тому ж тижні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини