Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОФІЦІЙНА ПУБЛІКАЦІЯ ЗАКОНІВ

24 вересня 2015, 09:04
331
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Комітет ВР з питань правової політики рекомендує відхилити законопроект № 2256а, яким пропонувалося дозволити набрання чинності нормативно-правовими актами за умови їхнього офіційного оприлюднення (окрім незначних винятків) на офіційних веб-сайтах видавників цих актів.


ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Члени Комітету зазначили, що законопроект не може бути прийнято Верховною Радою з підстав невідповідності Конституції.

Правову експертизу законопроекту здійснювало Міністерство юстиції, яке вказало, що запропонований механізм оприлюднення та реєстрації нормативно-правових актів приведе до порушення конституційного права громадян на доступ до правової інформації та неможливості досудового забезпечення їх прав, свобод і законних інтересів, проголошених і гарантованих Конституцією.

Головне науково-експертне управління Апарату ВР також вважає, що проект доцільно відхилити. У висновку зазначається, що переважна більшість населення України поки що не користується Інтернетом. Тому поряд з викладенням на офіційних веб-сайтах слід зберегти й традиційні форми офіційного оприлюднення НПА. Адже для користування електронними текстами НПА потрібен доступ до персонального комп'ютера та можливість виходу в мережу Інтернет, що завжди є платним. Враховуючи це, у багатьох місцевостях України для звичайних громадян і нині доступнішими є саме паперові, а не електронні тексти НПА.

ПРОТЕ:

Варто нагадати, що на сьогодні після опублікування в Інтернеті набирають чинності лише акти НБУ. І вже досить поширеною практикою стало опублікування найрезонансніших документів ввечері, внаслідок чого багато зацікавлених осіб просто не встигали відстежити їх.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини