Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КРЕДИТНИЙ РЕЄСТР

22 вересня 2015, 09:00
183
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У парламенті зареєстровано законопроект № 3111, що передбачає створення та функціонування Кредитного реєстру Національного банку України.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зокрема, документом передбачається надання права Нацбанку щодо:

- створення та ведення Кредитного реєстру;

- отримання від банків для цілей ведення Реєстру інформації щодо юридичної або фізичної особи - сторони кредитної операції без згоди цієї особи;

- використання інформації з Реєстру для цілей банківського регулювання та нагляду, включаючи нагляд на консолідованій основі, а також управління кредитним ризиком у банках.

У свою чергу, банки будуть зобов'язані надавати інформацію до Реєстру і отримають право використовувати інформацію з Реєстру для зменшення ризиків за кредитними операціями.

Автори законопроекту зазначають, що Кредитний реєстр повинен стати важливим інструментом банківського нагляду. Метою його створення в центральному банку є також необхідність поліпшення оцінки банками кредитного ризику та зниження частки проблемних кредитів. Таким чином, внесення до законодавчого полея запропонованих законопроектом змін дозволить здійснювати моніторинг концентрації кредитного ризику і в тому числі посилить моніторинг великих бізнес-груп (зокрема, пов'язаних з власниками банків).

ПРОТЕ:

Фактично йдеться про створення на базі НБУ своєрідного бюро кредитних історій.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини