Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ ДЕРЖБОРГУ

18 вересня 2015, 09:06
403
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховна Рада 17 вересня прийняла Закон «Про внесення змін до Закон про цінні папери та фондовий ринок стосовно державних деривативів (щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання)» (законопроект № 3057).

Прийняття Закону обумовлено необхідністю реалізації наслідків домовленостей зі Спеціальним комітетом кредиторів щодо умов вчинення правочинів з державним та гарантованим державою боргом, зокрема, в частині списання 20% номінальній вартості непогашених зовнішніх державних та гарантованих державою єврооблігацій, з відповідними механізмами компенсації у разі істотного поліпшення економічного становища України.


Запроваджується новий механізм здійснення державних запозичень - державний дериватив у вигляді цінного папера, що розміщуватиметься державою на міжнародних фондових ринках і підтверджуватиме зобов'язання України згідно з умовами його розміщення здійснити виплати його власнику у разі досягнення певних показників ВВП України.

Також регулюються окремі питання діяльності з держдеривативами та держоблігаціями, зокрема, нерозповсюдження механізмів конвертації на облігації зовнішніх державних позик та державні деривативи, можливість здійснення виплат за держоблігаціями в іншій, відмінній від грошової, формі, за згодою сторін, а також певні особливості розміщення держдеривативів тощо. Зокрема, емісія державних деривативів не передбачає погодження з НКЦПФР.


Також прийнято Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання)» (законопроект № 3058).


Цим Законом, зокрема, вносяться такі зміни до Бюджетного кодексу:

- дається визначення новому терміну «бюджетне зобов'язання за державними деривативами»;


- розширено перелік захищених витрат бюджету виплатами за державними деривативами;


- включено до складу витрат держбюджету виплати за державними деривативами і встановлено, що такі витрати здійснюються за рахунок коштів держбюджету.


Депутати прийняли і Закон «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування при реструктуризації державного та гарантованого державою боргу та його часткового списання» (законопроект № 3059).

Законом дозволяється зменшувати фінансовий результат до оподаткування на суму доходів, які виникають у платників податку (перелік яких визначено Кабміном), які є боржниками (позичальниками) за зовнішніми кредитами (позиками), залученими під державні гарантії, обслуговування та погашення яких здійснюється за рахунок коштів держбюджету.


Також передбачається не оподатковувати доходи нерезидентів з джерелом походження з України за операціями з розміщення нерезидентами державних деривативів, і доходи, що виплачуються нерезидентам за держдеривативами, згідно з умовами правочинів з державним боргом за державними зовнішніми запозиченнями та гарантованого державою боргу.


Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат, що виникають у платників податків за правилами бухгалтерського обліку при списанні безнадійної дебіторської заборгованості за поставлені товари (роботи, послуги), підлягають оплаті за рахунок коштів держбюджету.

Крім того, депутатами прийнято постанову «Про забезпечення фінансової стабілізації у країні у рамках виконання програми Міжнародного валютного фонду «Механізм розширеного фінансування» (проект № 3056) .


ПРОТЕ:

Таким чином, не лише створено умови для виконання досягнутої з інвесторами угоди, але й передумови для ширшого використання надалі такого фінансовго інструменту, як державні деривативи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини