Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СТАТУС ГУРТОЖИТКІВ

20 серпня 2015, 09:04
1491
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З 19 серпня діє нове Положення про гуртожитки, яке поширюється на всі подібні об'єкти незалежно від форми власності.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно з новим документом гуртожитком визнається спеціально побудований або переобладнаний житловий будинок, який використовується для проживання робітників, службовців, студентів, що навчаються, а також інших громадян у період роботи або навчання. Житлові будинки реєструються як гуртожитки у виконавчому комітеті міських (окрім міст Києва і Севастополя), районних у містах рад, районних у місті Києві та Севастополі державних адміністраціях.

За призначенням гуртожитки діляться на 2 види:

1) для проживання окремих осіб (житлові приміщення знаходяться в користуванні декількох осіб, що не перебувають між собою у сімейних відносинах);

2) для проживання сімей (житлові приміщення, що складаються з однієї або декількох кімнат, знаходяться у відокремленому користуванні однієї сім'ї).

У гуртожитках для проживання окремих осіб у разі потреби можуть виділятися приміщення для проживання сімей. Ці приміщення повинні розташовуватися в окремих секціях гуртожитку за винятком тих, в яких передбачено один під'їзд. У гуртожитках для проживання сімей можуть у разі потреби виділятися приміщення для проживання окремих осіб у такому ж порядку.

Вселення проводиться власником гуртожитку або уповноваженою ним особою на підставі ордеру з одночасним укладенням договору найму житла в гуртожитку. Облік ордерів і осіб, які проживають у гуртожитках, оформлення необхідних документів щодо реєстрації місця проживання або місця перебування здійснюються власником гуртожитку або уповноваженою ним особою.

Плата за проживання в гуртожитку встановлюється в договорі найму відповідно до розрахунку, затвердженого власником гуртожитку. Розмір плати за житлово-комунальні послуги визначається відповідно до встановлених уповноваженим органом цін і тарифів.

ПРОТЕ:

Таким чином окремі приміщення і квартири не можуть офіційно отримувати статусу гуртожитків. При цьому не зовсім зрозуміло, як законодавець врегулював статус житлових будинків, в яких частина секцій з самого початку розділена на квартири, а частина секцій - побудована як гуртожиток.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини