Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ

7 серпня 2015, 09:03
192
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У Верховній Раді зареєстрований проект Закону № 2462а «Про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування» (автор - народний депутат Андрій Шипко).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

У законопроекті визначений правовий статус усіх суб'єктів обов'язкового соціального медичного страхування - страхувальників, застрахованих осіб, страховиків, медичних установ, їхні права та обов'язки. Особливістю цього проекту є гарантоване право громадянина обирати страховика - Фонд соцстраху або страхову організацію. При цьому чітко визначено умови, за яких держава дозволяє діяльність страховиків, у тому числі приватних. Зокрема, зазначено, що страховиками в системі загальнообов'язкового соціального медичного страхування визнаються:

1) Фонд соціального страхування;

2) страхові організації;

3) Державна страхова організація.

Страховики реєструються у Фонді соціального страхування за умов:

1) наявності договорів про надання медичної допомоги з медустановами адміністративно-територіальної одиниці, де ці страховики планують свою діяльність, і договорів із медустановами республіканського рівня;

2) наявності в них асистуючої служби;

3) наявності відповідного програмного забезпечення та матеріально-технічної бази для ведення обліку застрахованих осіб і персоніфікованого обліку надання меддопомоги та медикаментів :

4) наявності медиків-експертів, які пройшли спеціальне навчання;

5) наявності статутного фонду розміром не менше 50 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проект Закону реалізує специфічний підхід до встановлення страхових випадків. У його основі не лише переліки різних захворювань, а й умови лікування, у тому числі госпіталізації через різний стан захворювання, що дозволить сконцентрувати гроші на найдорожчій допомозі, часто не доступній населенню.

Значне місце в проекті Закону займають угоди, пов'язані з договірною базою та фінансовим механізмом. У сфері загальнообов'язкового соціального медичного страхування укладають договори з надання меддопомоги за загальнообов'язковим державним соціальним медичним страхуванням між: страхувальником і застрахованою особою; страховиком і постачальником медичних послуг - медустановою.

Запровадження загальнообов'язкового державного медичного страхування змінює умови фінансування та діяльності медичних установ. Медустанови стають самостійними суб'єктами господарювання. Їх фінансування здійснюватиметься за конкретно виконану роботу певного обсягу та якості.

ПРОТЕ:

Відповідальність за нарахування і сплату внесків традиційно планується покласти на страхувальників - роботодавців застрахованих осіб.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини