Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОРГІВЛЯ ВИНОМ

4 серпня 2015, 09:02
248
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У Раді зареєстровано законопроект № 2437а про внесення змін до деяких законів щодо сприяння розвитку малих і середніх підприємств виноробства в Україні.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», встановивши диференційовану вартість ліцензії на оптову торгівлю вином залежно від площі виноградників підприємства та обсягів виробництва. Зокрема, проектом встановлено річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі в розмірі:

- алкогольними напоями, окрім виноградного вина, сидру та перрі (без додавання спирту) - 500 тис. грн;

- вином виноградним:

1) для особистих виноробних господарств - 15 тис. грн;

2) для малих виноробних підприємств - 50 тис. грн;

3) для середніх виноробних підприємств - 250 тис. грн;

4) інших підприємств - 500 тис. грн.

Також у зв'язку з різним підходом до ліцензування вина та алкогольних напоїв у цілому статтю 1 Закону запропоновано доповнити пунктом, у якому дається визначення виноградного вина.

Передбачено, що вино виноградне - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, міцність якого може становити від 9 до 20% об'ємних одиниць, що належить до товарів групи УКТ ЗЕД за кодами 2204 та 2205.

Крім того, законопроектом вносяться зміни до Закону «Про виноград і виноградне вино», згідно з якими вводяться поняття особистого виноробного господарства, малого та середнього виноробних підприємств:

- особисті виноробні господарства - особисті селянські (фермерські) господарства, що виробляють не більше 3 тис. дал вина на рік із винограду, вирощеного на виноградниках площею до 6 га, які їм належать на праві власності або надані в користування на підставі цивільно-правових угод;

- малі виноробні підприємства - підприємства, що виробляють не більше 10 тис. дал вина на рік із винограду, вирощеного на виноградниках площею до 20 га, які належать цим підприємствам на праві власності або надані їм у користування на підставі цивільно-правових угод;

- середні виноробні підприємства - підприємства, що виробляють не більше 50 тис. дал вина на рік із винограду, вирощеного на виноградниках площею до 100 га, які належать цим підприємствам на праві власності або надані їм у користування на підставі цивільно-правових угод.

Автори законопроекту, народні депутати Віктор Балога та Василь Петьовка, вважають, що ухвалення такого закону дозволить легально працювати суб'єктам господарювання з малими та середніми обсягами на ринку виробництва вина, збільшити зайнятість населення в цій сфері, збільшити площі земель, зайнятих виноградниками, зменшити залежність вітчизняних винарів від імпорту сировини.

ПРОТЕ:

Як можна помітити, вартість виробленої продукції автори проекту не враховують. Це стимулюватиме створення спеціалізованих дрібних виноробних господарств для виробництва найдорожчих вин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини