Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ІНТЕРНЕТ-РОЗРАХУНКИ

30 липня 2015, 09:02
141
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

29 липня набрала чинності постанова Нацбанку від 24 липня 2015 року № 480, якою визначено умови внесення до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури відомостей про міжнародні системи інтернет-розрахунків (PayPal, ApplePay, GoogleWallet та ін.).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Постанова створює підстави для початку діяльності в Україні міжнародних систем інтернет-розрахунків.

Уточнено вимоги до документів учасників ринку платіжних послуг в частині фінансового моніторингу, що підвищить прозорість розрахунків і унеможливить проведення незаконних операцій.

Крім того, спрощено процедуру отримання небанківськими фінансовими установами ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків і процедуру реєстрації учасників міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами, шляхом оптимізації переліку документів, які мають подаватися цими особами до НБУ, і процесу їх розгляду.

Врегульовано й питання використання при наданні послуг з переказу коштів торговельних марок, які відрізняються від офіційних найменувань учасників ринку. Згідно з документом, постачальники платіжних послуг повинні зазначати найменування платіжної системи перед такою торговельною маркою під час надання відповідних послуг або їх рекламування (у документах на переказ, квитанціях, рекламній продукції тощо), а також повідомляти НБУ про використання подібних торговельних марок. Такі заходи сприятимуть посиленню захисту прав споживачів фінансових послуг.

ПРОТЕ:

Постанова - перший крок для організації входження в Україну компаній типу PayPal. Далі почнеться робота над адаптацією Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» до європейських директив. Комплексна програма розвитку фінансового сектору України до 2020 року передбачає імплементацію 50 директив ЄС. Окремі пункти програми забезпечать лібералізацію режиму рахунку валютних операцій шляхом скасування наявних регуляторних обмежень на вільний транскордонний рух капіталу, надання доступу українським інвесторам до іноземних фінансових інструментів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини