Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПРОКУРОРСЬКА РЕФОРМА

15 липня 2015, 09:04
207
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Сьогодні набрав чинності в повному обсязі Закон «Про прокуратуру», прийнятий 14.10.2014. Новий Закон є ключовим нормативно-правовим актом у питаннях реформування прокуратури України.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Серед головних нововведень Закону: скасування слідчих органів прокуратури та позбавлення її функції загального нагляду. Так, якщо раніше слідчими прокуратури проводилося попереднє розслідування за злочинами, віднесеними до їхньої підслідності, а також у інших справах, переданих їм прокурором, то вже новий Закон таких положень не містить. Крім того, новий Закон прямо не передбачає можливості проведення прокурорами перевірок та внесення або прийняття відповідних подань або постанов. При цьому істотно звужено підстави для реалізації прокурорами захисту в суді прав та інтересів громадянина або держави.

Головними функціями прокурорів залишаються підтримка державного обвинувачення, нагляд за дотриманням законодавства органами, що здійснюють досудове слідство (у формі процесуального управління, а для керівників органів прокуратури - і у формі координації зусиль правоохоронних органів), дізнання й оперативно-розшукова діяльність, а також нагляд за дотриманням законів при виконанні покарань та інших заходів примусового характеру, пов'язаних з позбавленням та обмеженням волі. Реформування прокуратури передбачає зміну її структури, яка тепер представлятиме трирівнену систему органів: цивільна прокуратура, військова прокуратура і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, що має особливий статус. Від раніше існувавшої нова структура відрізнятиметься чотирма істотними моментами:

1) на нижньому рівні діятимуть місцеві прокуратури, компетенція яких часто поширюватиметься за межі однієї адміністративно-територіальної одиниці, регіональні ж прокуратури фактично будуть аналогічні теперішній системі обласних прокуратур;

2) з системи практично повністю виключено різні спеціалізовані прокуратури (за винятком військових і антикорупційної);

3) військові прокуратури матимуть свою трирівневу структуру, підпорядковану Генпрокуророві (гарнізонні прокуратури, 3 регіональні прокуратури і центральний апарат Головного військового прокурора на правах підрозділу Генпрокуратури);

4) Спеціалізована антикорупційна прокуратура матиме статус підрозділу Генпрокуратури й одночасно включатиме територіальні філії на правах своїх підрозділів, а не на правах місцевих прокуратур.

ПРОТЕ:

Повноваження прокурорів у рамках конкретних кримінальних проваджень практично не зміняться - вони, як і раніше, будуть ключовими фігурами сторони слідства та обвинувачення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини