Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КВОРУМ ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРІВ ТОВ

15 липня 2015, 09:02
309
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до статті 60 Закону «Про господарські товариства» (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю)», поданий народним депутатом П. Різаненко.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зазначеним законопроектом запропоновано внести зміни до частини другої статті 60 Закону «Про господарські товариства» щодо зменшення кількості присутніх учасників товариства з обмеженою відповідальністю з 60% до більше ніж 50% голосів для визнання загальних зборів цих товариств повноважними.

Основною метою законопроекту є вирішення проблем захисту прав учасників товариства з обмеженою відповідальністю, що виникають при участі в управлінні товариством, а також покращення інвестиційного клімату України.

Нагадаємо, чинний Закон «Про господарські товариства» передбачає, що загальні збори товариства з обмеженою відповідальністю мають кворум за умови присутності учасників товариства (представників учасників), які сукупно є власниками понад 60% голосів. Власники 40% голосів, не з'являючись на загальні збори, можуть блокувати роботу найвищого органу управління товариства з обмеженою відповідальністю.

Отже, завищені вимоги чинного Закону щодо кворуму загальних зборів створюють ризики порушення прав більшості учасників на участь в управлінні товариством. Механізм же зниження вимог кворуму загальних зборів протидіятиме спробам власників 40% голосів паралізувати управлінську діяльність загальних зборів учасників товариства.

ПРОТЕ:

Зазначений спосіб законодавчого регулювання порядку проведення загальних зборів не лише вирішить проблему захисту інтересів учасників товариств, але й наблизить законодавство України до міжнародних стандартів, що повинно позитивно вплинути на інвестиційний клімат України.

Поки що законопроект прийнято лише за основу і варто чекати прийняття його Верховною Радою в цілому.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини