Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОПОДАТКУВАННЯ АГРАРІЇВ

14 липня 2015, 09:06
217
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Заступник Міністра фінансів Олена Макеєва прокоментувала майбутнє голосування щодо законопроекту № 2527 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення справедливих умов для реалізації сільгосппродукції та підтримки безпосередніх сільгосптоваровиробників» і заявила, що однією з ключових вимог МВФ, які Україна повинна виконати у рамках Меморандуму про співробітництво, є скасування з 1 січня 2016 року спеціального режиму оподаткування ПДВ для агропромислового комплексу.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Як повідомила Олена Макеєва, за розрахунками МВФ ставка податку на прибуток для сільгоспвиробників України становить 1,4%, тоді як для інших секторів цей показник становить 16%.

Вона також зазначила, що у період з 2009 по 2014 рік держава профінансувала підприємства агропромислового комплексу за рахунок пільгового оподаткування на 76 млрд гривень.

У 2014 році за рахунок податкових пільг з ПДВ сільгосппідприємства отримали близько 18,2 млрд гривень.

Чистий прибуток підприємств аграрної галузі в 2014 році становив 20 млн гривень.

Ефективний рівень оподаткування компаній агропромислового сектору становить не більше 6% (за розрахунками МВФ).

Нагадаємо, зазначеним законопроектом № 2527 пропонується скасувати низку пільг для аграрної галузі, а також перевести сільгоспвиробників на загальну систему оподаткування.

Законопроектом № 2527 передбачається відшкодування ПДВ виробникам, які є безпосередніми експортерами, а також відшкодування ПДВ підприємствам, які безпосередньо придбали зерно у виробника. Виробник при цьому є платником ПДВ на загальних підставах і не користується спецрежимом зі сплати ПДВ.

Як пояснив ініціатор законопроекту Тарас Кутовий, підтримка держави повинна виражатися не в разових фінансових траншах, а в довгостроковому стратегічному розвитку аграрної галузі. На думку депутата, це дозволить створювати нові робочі місця та розвивати суміжні галузі в українській економіці.

ПРОТЕ:

Міністр фінансів України Наталія Яресько вважає аграрну галузь найсильнішою та найвагомішою галуззю української економіки, але в той же час зазначає дуже скромну роль при наповненні скарбниці. За її словами, законопроект № 2527 ні в якому разі не зупинить аграрний сектор. Аграрна галузь повинна відігравати значну роль у податковій базі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини