Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОДАТКОВИЙ БОРГ

16 червня 2015, 17:36
170
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Стягнення коштів з рахунків платника у банках здійснюється на підставі рішення про стягнення коштів, яке є вимогою стягувача до боржника.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

ДФС нагадує, що п. 32 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу передбачено, що у випадках, коли податковий борг виник у результаті несплати грошового зобов'язання, самостійно визначеного платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, який подається контролюючому органу, стягнення коштів здійснюється за рішенням керівника контролюючого органу без звернення до суду за умови, якщо такий податковий борг перевищує 5 млн. грн та відсутні зобов'язання держави з повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов'язань.

При цьому стягнення коштів з рахунків такого платника у банках здійснюється на основі рішення про стягнення коштів з рахунків такого платника у банках, яке є вимогою стягувача до боржника, підлягає негайному та обов'язковому виконанню шляхом ініціаціювання переказу в платіжній системі за правилами відповідної платіжної системи. Зазначене положення набрало чинності 1 січня 2015 року і діє до 1 липня 2015 року.

У той же час зазначається, що загальні принципи списання банком коштів з рахунків платників податків / суб'єктів господарювання за ініціативою органу стягнення (органу ДФС) встановлено главою 12 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті.

Стягнення грошової готівки у випадках, передбачених п. 32 підрозділу 10 розділу XX ПК, здійснюється в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів від 29 грудня 2010 року № 1244 «Деякі питання реалізації статті 95 Податкового кодексу України».

ПРОТЕ:

Таким чином, оскільки податківці знову зацікавилися цією процедурою, від ДФС найближчим часом варто чекати активного застосування повноважень щодо безспірного списання коштів боржників.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини