Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АРХІТЕКТУРНА ДІЯЛЬНІСТЬ

11 червня 2015, 09:03
258
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Держархбудінспекція у листі № 40-401-16/3284 роз'яснила нюанси ліцензування госпдіяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно зі ст. 17 Закону «Про архітектурну діяльність» госпдіяльність, пов'язана зі створенням об'єкта архітектури, підлягає ліцензуванню відповідно до законодавства. Порядок ліцензування господарської діяльності, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури, затверджено постановою Кабміну № 1396.

Відповідно до п. 3 Порядку ліцензування будівельної діяльності та контроль за додержанням ліцензійних умов здійснюється Держархбудінспекцією та її територіальними органами.

При цьому дія Порядку поширюється тільки на виконання робіт з будівництва об'єктів архітектури, які за складністю архітектурно-будівельного рішення та інженерного обладнання належать до IV і V категорій складності.

Перелік робіт провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, затверджено наказом Мінрегіонбуду від 27.01.2009 р. № 47 і застосовується Держархбудінспекцією в частині, що не суперечить Порядку.

Варто також зазначити, що відповідно до норм Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів проектувальник - це юрособа, яка має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із законодавством одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізособа, яка згідно із законодавством має відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Професійна атестація виконавців робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, проводиться Мінрегіоном.

Постановою Кабміну від 23.05.2011 № 554 затверджено перелік видів робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, відповідальні виконавці яких проходять професійну атестацію.

Таким чином, згідно з чинним законодавством для придбання права на виконання проектних робіт суб'єкту госпдіяльності необхідно мати у своєму складі фахівців з відповідним кваліфікаційним сертифікатом (окрім випадків, визначених ст. 19 Закону «Про архітектурну діяльність»).

ПРОТЕ:

У деяких випадках (виконання будівельних робіт з будівництва об'єктів архітектури, які за складністю архітектурно-будівельного рішення та інженерного обладнання належать до IV і V категорій складності) на додаток до цього потрібна ще й ліцензія.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини