Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПІДСУДНІСТЬ АДМІНСУДІВ

9 червня 2015, 09:06
250
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Пленум ВАСУ постановою № 6 уточнив деякі правила визначення підсудності справ адміністративним судам.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Основна частина розглянутих питань стосується податкових справ і спорів про законність реєстрації прав на нерухомість. Уточнення в цих моментах пов'язані зі змінами законодавства, що сталися за останній час.

Крім того, врегульовано й низку інших важливих питань.

Зокрема, зазначено, що органи Держфінінспекції мають право подавати адміністративні позови тільки у випадках, коли це прямо передбачено законом. В іншому разі суди не повинні приймати такі заяви до розгляду. Стосується це і позовів з вимогою надати органу Держфінінспекції персональні дані.

Також встановлено, що позови до комунальних підприємства не можуть подаватися до адміністративних судів (за винятком випадків, коли конкретним КП делеговано повноваження органу влади або місцевого самоврядування і спір стосується реалізації таких повноважень). Тому спори про призначення та звільнення директорів КП адмінсудами не розглядаються.

У той же час саме в адмінсуди потрібно оскаржувати дії держадміністрацій або органів місцевого самоврядування з визначення розміру збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам. Ці дії вчинені суб'єктом владних повноважень у межах контролю за використанням та охороною земель.


ПРОТЕ:

Варто зазначити, що деякі з цих позицій надалі теоретично можуть бути переглянуті ВСУ у рамках його нових повноважень.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини