Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЗАХИСТ ДОВКІЛЛЯ

9 червня 2015, 09:01
192
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Законопроект № 2009а «Про оцінку впливу на довкілля» подано до парламенту депутатами від коаліції з метою забезпечення виконання міжнародних зобов'язань України щодо участі громадськості в прийнятті екологічно значущих рішень.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Оцінка впливу на довкілля спрямована на попередження екологічної шкоди, забезпечення екологічної безпеки, охорону довкілля, раціональне використання та відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про здійснення господарської діяльності, яка може значно вплинути на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.


Пропонується запровадити імперативне правило, згідно з яким є обов'язковим проведення оцінки впливу при прийнятті рішення про здійснення планованої діяльності.


Визначено перелік об'єктів, щодо яких застосовується процедура оцінки. Передбачається надання уповноваженим органом мотивованого рішення про оцінку впливу на довкілля, що базується на результатах такого аналізу, а також обліку цього рішення в дозвільному документі.


Прозора процедура участі громадськості в процесі оцінки впливу на довкілля передбачена законопроектом на всіх етапах, що забезпечить глибокий і детальний аналіз негативного впливу на довкілля та здоров'я людини перед початком великомасштабних робіт і при прийнятті остаточного рішення.


Так, законопроектом передбачено забезпечення безкоштовного доступу громадськості до всієї інформації щодо планової діяльності та процедури громадського обговорення, а також ведення Єдиного загальнодоступного реєстру за оцінкою впливу на довкілля в мережі Інтернет. Таким чином, весь процес відстежуватиметься на сайті.


У документі також регламентовано строки подання заявок з пропозиціями громадськістю, що повинно зменшити корупційні ризики.

ПРОТЕ:

Слід зазначити, що проведення оцінки пропонується зробити обов'язковим для досить широкого кола видів діяльності, зокрема в енергетиці, добувній промисловості, будівництві тощо.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини