Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПЕРЕВІРКИ СУБ'ЄКТІВ ФІНМОНІТОРИНГУ

3 червня 2015, 09:05
188
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Наказом від 13 травня 2015 року № 673/5 Мін'юст оновив Порядок проведення перевірок Міністерством та його територіальними органами суб'єктів первинного фінансового моніторингу.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Дія Порядку поширюється на СПФМ, державне регулювання і нагляд за якими у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення здійснюються Мін'юстом, а саме:

- нотаріусів;

- адвокатів, адвокатські бюро й об'єднання;

- суб'єктів господарювання, які надають юридичні послуги (за винятком осіб, які надають послуги у рамках трудових правовідносин).

Мін'юст, а також за його дорученням територіальні управління юстиції мають право здійснювати планові та позапланові перевірки. Плановою перевіркою вважається перевірка діяльності суб'єкта, передбачена в плані проведення перевірок. Позаплановою перевіркою вважається перевірка, що не передбачена планом перевірок. Також Мін'юст має право здійснювати невиїзні та виїзні перевірки. Для проведення виїзної перевірки видається посвідчення на право проведення (планової/позапланової) перевірки, яке підписується Міністром юстиції або начальником відповідного управління юстиції.

Участь у планових та позапланових перевірках, у тому числі виїзних, за погодженням з Мін'юстом мають право приймати працівники Держфінмоніторингу.

Підставою для проведення планової перевірки є включення СПФМ до плану проведення перевірок на відповідний квартал. План проведення перевірок затверджується наказом Мін'юсту. Планова перевірка суб'єкта та його відокремленого підрозділу проводиться не рідше одного разу на 3 роки на підставі наказу Мін'юсту (управління юстиції) про проведення перевірки. Про проведення планової перевірки суб'єкт та його відокремлений підрозділ повідомляються рекомендованим листом з повідомленням про вручення не менше ніж за 10 календарних днів (з дня отримання суб'єктом повідомлення) до початку її проведення.

Позапланова перевірка проводиться на підставі наказу Мін'юсту за період, що підлягає перевірці, та з окремих питань. Позапланова перевірка проводиться без попереднього повідомлення суб'єкта за наявності хоч б однієї з таких підстав:

- письмового повідомлення органів держвлади та місцевого самоврядування про ознаки порушення суб'єктом вимог законодавства у сфері відмивання доходів;

- виявлення за результатами безвиїзної перевірки фактів порушення суб'єктом вимог законодавства у сфері відмивання доходів;

- за ініціативою Держфінмоніторингу у разі безпосереднього виявлення ним ознак порушення суб'єктом вимог законодавства у сфері відмивання доходів;

- виявлення нових документів (обставин), які не були відомі та не могли бути відомі під час проведення планової перевірки і які можуть вплинути на висновки за результатами планової перевірки.

Перевірка здійснюється робочою групою, до складу якої можуть входити: працівники центрального апарату Мін'юсту; працівники управлінь юстиції; працівники Держфінмоніторингу.

Перевірка призначається на строк, необхідний для забезпечення своєчасного та в повному обсязі її проведення, але не більше ніж на 7 робочих днів.

ПРОТЕ:

У цілому зміни пов'язані з прийняттям нового Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини