Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КАПІТАЛ БАНКІВ

19 травня 2015, 09:04
189
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З метою впровадження сучасного європейського досвіду та для наближення до стандартів управління капіталом Базель III і положень Директиви ЄС про вимоги до капіталу (CRD IV) Нацбанк оголошує про наміри поступового впровадження нових вимог до капіталу банків, зокрема нормативу достатності капіталу Н3, буфера запасу (консервації) і контрциклічного буфера капіталу для всіх банків і буфера системної важливості для системно важливих банків.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нові вимоги до капіталу банків затверджено постановою від 12 травня 2015 року № 312 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні».

Норматив достатності капіталу для банків вводитиметься на рівні 7% починаючи з 01.01.2019. Досягнення такого рівня достатності капіталу до кінця 2018 року для 20 найбільших за розміром активів банків передбачено Меморандумом про співробітництво між Україною і МВФ.

Буфери капіталу формуються понад значення нормативу достатності капіталу і призначені для підвищення здатності банків протистояти кризовим явищам шляхом створення додаткової «подушки безпеки» і зменшення ймовірності банкрутств банків. Буфери капіталу плануються до впровадження з 01.01.2020.


Буфер запасу (консервації) капіталу накопичується банками в період економічного зростання для компенсації можливих втрат, що виникають в умовах загального економічного спаду. Розмір буфера підвищуватиметься щорічно протягом 2020 - 2023 років на 0,625 п.п. (з 0,625% до 2,5%, як визначено документом Базельського комітету з банківського нагляду).

Контрциклічний буфер капіталу є захистом банківського сектору від акумуляції ризиків у періоди кредитної експансії. Залежно від фази економічного циклу розмір буфера коливатиметься від 0% до 2,5%. Запровадження конкретного розміру контрциклічного буфера капіталу відбудеться тільки після проведення ретельних розрахунків і в умовах сталого економічного зростання в країні.

Також Національний банк вводить окремі вимоги до діяльності системно важливих банків через їх значущість для стабільної роботи всієї банківської системи і економіки в цілому.

З 01.01.2019 для системно важливих банків встановлюються значення нормативів миттєвої ліквідності (Н4) - не менше 30%, максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше 20%.

Також для системних банків буде запроваджено буфер системної важливості з 01.01.2020. Його розмір встановлюватиметься диференційовано залежно від категорії системної важливості банку від 1% до 2%.

Крім того, з урахуванням змін до законодавства встановлено новий норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов'язаними з банком особами (Н9) замість нормативів максимального розміру кредитів, гарантій і поручительств, наданих одному інсайдеру Н9, і максимального сукупного розміру кредитів, гарантій і поручительств, наданих інсайдерам Н10.

ПРОТЕ:

Постанова набирає чинності через 31 день з дня її офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини