Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БІЗНЕС-КЛІМАТ У СТОЛИЦІ

18 березня 2015, 09:00
239
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Державна регуляторна служба відправила виконавчому комітету Київської міської ради (КМДА) на доопрацювання проект розпорядження «Про затвердження Порядку розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі та об'єктів сезонної дрібнороздрібної торгоельної мережі в місті Києві».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

У ДРС зазначають, що на сьогодні на законодавчому рівні закріплено поняття «мала архітектурна форма» (Закон України від 06.09.2005 № 2807-IV), «засоби пересувної мережі» (наказ від 08.07.96 № 369), «дрібнороздрібна торговельна мережа» (ДСТУ 4303:2004). Запропоноване в проекті визначення «засіб пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі» не підпадає під жодне з цих визначень.

Отже, врегулювання питання в частині визначення відповідного терміна можливе за умови внесення відповідних змін до Закону «Про благоустрій населених пунктів».

Також для власників засобів пересувних торговельних мереж і об'єктів сезонної торговельної мережі на території м. Києва проектом встановлюється обов'язкова вимога укладення договору про пайову участь в утриманні об'єкта благоустрою. Проте Законом «Про благоустрій населених пунктів» укладення договору на пайову участь в утриманні цього об'єкта благоустрою передбачено лише для власників тимчасових споруд. При цьому укладення такого договору є не обов'язком, а правом власників тимчасових споруд. Власник може самостійно забезпечити належне утримання прилеглої до тимчасової споруди території.

Крім того, проектом визначаються повноваження КП «Міський магазин», яке не лише організовує проведення торгів на право укладення договору з розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, але й:
- визначає початкову ціну предмета торгів;
- укладає договори з переможцями торгів;
- здійснює контроль за дотриманням суб'єктами господарювання запропонованого Порядку і правил благоустрою;
- забезпечує облаштування й утримання місць для розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, організацію встановлення пересувних туалетів, урн, контейнерів, де це необхідно, за рахунок коштів, отриманих від сплати за договорами з суб'єктами господарювання.
Таким чином, проект розпорядження може містити корупційні ризики, вважають у ДРС.

ПРОТЕ:

Виходячи із зазначеного, наслідком прийняття проекту розпорядження може бути необґрунтовано завищена вартість послуг з розміщення засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, що, у свою чергу, негативно позначиться на бізнес-кліматі в столиці.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини