Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОЛІТИКА НАЦБАНКУ

6 лютого 2015, 09:06
132
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Правління Національного банку України в рамках підготовки до запровадження режиму інфляційного таргетування прийняло відповідні рішення про зміну операційних підходів грошово-кредитної політики для підвищення її дієвості та прозорості для учасників ринку.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Основні зміни:

- підвищення дієвості облікової ставки як базової ставки грошово-кредитної політики. Процентні ставки за інструментами регулювання ліквідності визначатимуться залежно від рівня облікової ставки;

- припинення проведення з 5 лютого щоденних валютних аукціонів з відмовою від індикативного курсу гривні. Курс гривні встановлюватиметься банками на підставі об'єктивних параметрів ринкового попиту та пропозиції.

Водночас з метою забезпечення прогнозованого та контрольованого розвитку ринкової ситуації Національний банк застосовуватиме більш жорстку грошово-кредитну політику. Прийнято рішення про підвищення з 6 лютого облікової ставки з 14,0% до 19,5% річних і відповідне коригування ставок за активними та пасивними операціями Національного банку. Головною причиною такого рішення є посилення інфляційних ризиків.

Разом із підвищенням рівня облікової ставки НБУ має намір суттєво посилити її роль як базової ставки грошово-кредитної політики. Зокрема, процентні ставки за інструментами регулювання ліквідності визначатимуться з прив'язкою до рівня облікової ставки. Це рішення забезпечить синхронізацію всіх ставок, якими оперує Національний банк.

ПРОТЕ:

Таке рішення НБУ неодмінно призведе до зростання ставок за комерційними кредитами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини