Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОБІЛІЗОВАНИЙ ТРАНСПОРТ

18 грудня 2014, 09:04
225
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У листі № 6273/6/99-99-19-02-02-15 податківці розповіли про порядок нарахування амортизації на мобілізований автотранспорт.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно зі ст. 6 Закону про мобілізацію виконання військово-транспортного обов'язку під час мобілізації, якщо не введено правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, здійснюється відповідно до Мобілізаційного плану. Транспорт підприємств, установ та організацій усіх форм власності безоплатно залучається для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань на умовах повернення власникам після оголошення демобілізації.

Залучення транспорту під час мобілізації здійснюється військовими комісаріатами на підставі рішень місцевих держадміністрацій, які оформлюються відповідними розпорядженнями. Приймання-передача транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби. Таким чином, право власності на ТЗ не переходить від платника податку на прибуток до військового комісаріату.

Згідно зі ст. 144 Податкового кодексу амортизації підлягають витрати на придбання основних засобів, нематеріальних активів та довгострокових біологічних активів для використання в госпдіяльності. Оскільки в процесі мобілізації транспортні засоби не використовуються у госпдіяльності платника податку, то нарахування амортизації припиняється до повернення ТЗ власнику.

Нарахування амортизації окремого об'єкта припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації такого об'єкта основних засобів або передачі його до складу невиробничих необоротних матеріальних активів за рішенням платника податку або суду (ст. 146 ПК).

У разі зворотного введення такого об'єкта в експлуатацію для цілей амортизації приймається вартість, яка амортизується на момент його виведення з експлуатації, та збільшується на суму витрат, пов'язаних з ремонтом, модернізацією, модифікацією, добудовою, дообладнанням, реконструкцією тощо. При цьому нарахування амортизації за таким об'єктом починається в місяці, що настає за місяцем зворотного введення об'єкта в експлуатацію.

Виведення з експлуатації будь-якого об'єкта основних засобів згідно зі ст. 146 ПК здійснюється за результатами ліквідації, продажу, консервації на підставі наказу керівника підприємства, а у разі їх примусового відчуження або конфіскації згідно із законом.

Таким чином, виведення з експлуатації транспортного засобу з метою здійснення військово-транспортного боргу здійснюється на підставі наказу керівника підприємства з посиланням на рішення місцевих держадміністрацій, які оформляються відповідними розпорядженнями.

ПРОТЕ:

Фактично це означає, що у разі мобілізації автотранспорту підприємства змушені сплачувати велику суму податку на прибуток.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини