Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВІДЕОЗЙОМКА ПОДАТКОВОЇ ПЕРЕВІРКИ

28 листопада 2014, 09:06
919
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

ДФС розповіла про особливості фіксації дій податківців при проведенні ними перевірок або розгляді заперечень до акта перевірки.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Податкова дотримується думки, що згідно зі ст. 11 Закону «Про державну службу» державні службовці мають право користуватися правами і свободами, які гарантуються громадянам Конституцією та законами. Відповідно до ч. 1 ст. 307 Цивільного кодексу фізособа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згоди. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку допускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Таким чином, законодавством прямо не заборонено платникам податків здійснювати відео- й аудіозапис при проведенні перевірки або розгляді заперечень до акта перевірки. Але при такій фіксації слід пам'ятати про рамки законодавства у сфері збору інформації. Адже аудіо- та відеофіксація дій податківців, проведена з порушенням норм законодавства, не враховуватиметься як доказ порушення прав у суді на підставі п. 3 ст. 70 Кодексу адміністративного судочинства.

ПРОТЕ:

За словами юристів, знімати на відео співробітників ДФС під час перевірки можна. Але для того, щоб цю відеозйомку за потреби використовувати в суді як доказ, потрібна згода перевіряючих на її проведення, яка може бути отримана, наприклад, при підписанні перевіряючими документа про те, що вони ознайомлені і згодні з правилами, що діють на території підприємства, яке перевіряється. А в правилах має бути пункт про відеоспостереження на території або в приміщеннях підприємства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини