Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЛЮСТРАЦІЯ В ДІЇ

11 листопада 2014, 09:05
149
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Порядок перевірки достовірності відомостей, зазначених у майнових деклараціях чиновників, набрав чинності 4 листопада. Документ затверджено наказом Мінфіну № 1100.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нагадаємо, що за Законом про очищення влади перевіряються певні посадові та службові особи (окрім виборних посад) органів держвлади та місцевого самоврядування, а також ті, хто претендують на їх посади. Перевірка не поширюється на членів сімей цих осіб.

Згідно з Порядком перевіряються дані про наявність майна, придбаного за час перебування на посаді, та його відповідність вартості, зазначеній у декларації, поданій чиновником за минулий рік. Якщо конкретніше, то перевірці підлягає нерухомість чиновників, їхній транспорт, кошти на рахунках у банках та інших фінустановах, цінні папери, внески до статутного капіталу тощо.

Здійснює перевірку апарат ДФС, її територіальні органи за місцем проживання чиновників. Підставою для перевірки є відповідний запит та копії декларацій посадових осіб. Податківці аналізують наявну в контролюючому органі податкову інформацію про особу. Про виявлені недостовірності повідомляють особу, щодо якої проводиться перевірка. Чиновник, у свою чергу, надає письмові пояснення та підтверджувальні документи за виявленими перевіркою невідповідностями. На цих підставах готується висновок про результати перевірки. Він направляється органу, від якого отримано запит про перевірку. Копію такого висновку надсилають до Мін'юсту.

Слід зазначити, що при проведенні перевірки використовується не лише наявна в інформаційних ресурсах контролюючих органів податкова інформація, але й інша інформація, у тому числі та, що надійшла від самої посадової особи та різних держорганів.

Якщо після відправлення висновку до органу, в якому проводиться перевірка, надходить запит про додаткову перевірку або уточнення отриманої інформації, податківці зобов'язані розглянути його і дати відповідь протягом 10 робочих днів. Облік перевірок та висновків про їх результати здійснюється в спеціальному журналі.

ПРОТЕ:

Деякі експерти вже заявляли про те, що механізм люстрації за майновим критерієм на підставі наявних декларацій про доходи і майно не буде ефективним, у тому числі й через те, що під перевірку не підпадуть навіть найближчі родичі чиновників.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини