Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН ЕНЕРГОРИНКУ

3 жовтня 2014, 09:06
150
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

24 серпня набрало чинності розпорядження Кабінету Міністрів № 764-р «Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії», а на вчорашньому засіданні уряду дію надзвичайних заходів було продовжено ще на один місяць.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Прийняття подібних рішень, по суті, означає початок етапу можливого ручного управління ринком електроенергії. При цьому значно зростає роль регуляторів: Нацкомісії з питань енергетики та Міністерства палива та вугільної промисловості. Адже саме вони наділяються широкими повноваженнями, зокрема коригувати тарифи на електроенергію, вносити зміни до інвестиційних програм, встановлювати та знімати надбавки виробникам тощо.

При цьому монополіст «Укренерго» (також за згодою Міністерства) має право визначати рівень завантаження потужностей, керувати виробництвом електроенергії (зокрема, з альтернативних джерел), обмежувати експорт електроенергії з України. Уряд заявляє, що подібні заходи вживаються виключно у зв'язку з дефіцитом палива (вугілля та газу).

ПРОТЕ:

Для інвесторів подібні новини є тривожним сигналом, а сам документ різко підвищує ризик того, що регулювання здійснюватиметься непрозоро або в інтересах окремих гравців ринку. Адже такі нововведення можуть повністю змінити правила гри на ринку постачання електроенергії. Якщо раніше теплові електростанції працювали за ціновими заявками і тим самим конкурували за право постачання електроенергії споживачам, то тепер при запровадженні ручного управління регулятор самостійно визначатиме, у кого з генераторів купуватиме електроенергію «Енергоринок».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини