Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КРЕДИТИ ВІД НБУ МОЖНА ПРОДОВЖИТИ

1 жовтня 2014, 09:05
154
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З 1 жовтня починають діяти правила реструктуризації виданих Нацбанком стабілізаційних кредитів, визначені постановою № 602 від 25.09.2014.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Реструктуризацію можна буде проводити шляхом укладення нового кредитного договору зі строком погашення кредиту не пізніше 20 грудня 2018 року. При цьому договір повинен передбачати погашення не менше 25% зобов'язань кожен календарний рік щомісячними платежами з щомісячною виплатою відсотків за користування кредитом. Графік погашення може бути переглянутий у кінці кожного календарного року.

Ставка за кредитом становить розмір облікової ставки + 1,5% річних на день укладення договору (тобто станом на сьогодні 14% річних) та змінюватиметься залежно від зміни облікової ставки. Кредит видається під забезпечення, види якого передбачено додатком 1 до постанови.

Таким чином, може зменшитися кількість банків, що ризикують опинитися серед неплатоспроможних.

ПРОТЕ:

Для того щоб мати право на реструктуризацію, банки-позичальники зобов'язані утримуватися від низки операцій. Серед них варто звернути увагу на заборону виплачувати дивіденди, неможливість збільшувати обсяги активних банківських операцій з пов'язаними особами після прийняття рішення про реструктуризацію, заборону на дострокове погашення цінних паперів і викуп банком своїх акцій. Також банкам, що провели реструктуризацію, буде заборонено надання бланкових кредитів та дострокове повернення коштів пов'язаним особам, а також укладення депозитних договорів з авансовою виплатою відсотків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини