Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діяльність по збільшенню дозволеної швидкості пропонують впорядкувати

16 серпня 2018, 16:34
798
0
Реклама

У містах пропонується застосувати таку послідовність дій:
- виявити головне функціональне призначення (категорію) вулиці - для них є свої обмеження швидкості;
- здійснити комісійний виїзд на вулицю з метою виявлення факторів ризику, які присутні на ній (їх перелік наведено в методиці);
- на основі факторів ризику визначити допустиму швидкість;
- оцінити можливість підвищеного обмеження швидкості на окремих смугах руху.
Наведено такі можливі обмеження швидкості для різних категорій вулиць: магістральні вулиці та дороги загальноміського значення - 50-80 км/год, магістральні вулиці та дороги районного значення 40-60 км/ч, житлові вулиці, площі - 30-50 км/год, житлові і пішохідні зони - 20 км/год.
Інфраструктурними передумовами для підвищення максимальної дозволеної швидкості на окремих смугах руху є: магістраль міського значення безперервного руху, три або більше смуг для руху в одному напрямку, бар'єрний огорожі між напрямками руху.
Що стосується доріг, то в методиці зазначається, що зараз в Україні масово використовується знак «Початок населеного пункту» на білому тлі (5.45). При цьому часто на ділянці дороги насправді відсутні фактори ризику, які з точки зору безпеки дорожнього руху вимагають встановлення швидкісного режиму 50 км/год. Водії психологічно сприймають таке обмеження як нераціональне, особливо на контрасті з режимом 90 км/ч, який дозволений перед цим знаком. Знак «Початок населеного пункту» на синьому тлі (5.47), який передбачає обмеження швидкості таке ж, як за межами населеного пункту, часто встановлюється там, де реально є фактори ризику.
Тому автори методики пропонують власникам автомобільних доріг, в першу чергу «Укравтодору», активно використовувати знаки на синьому тлі 5.47 на початку населеного пункту і знаки «Початок щільної забудови» 5.63.1 - на ділянках, де рівень швидкості 50 км/ч необхідний з точки зору управління ризиками на основі чітких критеріїв. У зонах між цими двома знаками рекомендується використання обмеження швидкості знаками «80», «70» і «60», виходячи з наявних факторів ризику.
Повідомляється, що ці методики розроблені громадською кампанією «За безпечні дороги» на основі законів України, державних стандартів, правил дорожнього руху, і відповідають міжнародним установкам. У них враховані пропозиції і зауваження Міністерства інфраструктури, Національної поліції, «Укравтодору», ДерждорНДІ ім. Шульгіна, Центру організації дорожнього руху КМДА, незалежних інженерів-проектувальників і сертифікованих аудиторів безпеки автомобільних доріг.
Пропозиції та зауваження можна надсилати на електронну адресу plachinta@mtu.gov.ua до 15.09.2018.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини