Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що буде, якщо сплатити податок на неправильний рахунок?

28 серпня 2018, 12:05
214
0
Реклама

Суть справи: підприємство вчасно сплатило податок із правильним зазначенням отримувача та призначення платежу, однак на неправильний рахунок. Через вісім днів платник відправив на адресу фіскальної служби листа про перенесення сплачених коштів на правильний рахунок. Однак фіскали прийняли рішення про накладення штрафу, яке підприємство оскаржило в суді.

Місцевий та апеляційний суди позов задовольнили та скасували податкове повідомлення-рішення. Суди виходили з того, що сплата податку була здійснена своєчасно, кошти фактично надійшли до держбюджету, а невірне зазначення номера рахунку у платіжному дорученні не є достатньою підставою для застосування штрафних санкцій. До того ж, вони врахували, що нещодавно основне місце обліку фіскального органу було змінено, що спричинило зміну рахунків для сплати податків.

ДФС подала касаційну скаргу, в якій вказала, що обов'язок належного заповнення платіжних документів покладається виключно на платника, а тому наявність помилки тягне за собою притягнення до відповідальності.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС залишила касаційну скаргу без задоволення.

Верховний суд зауважив, що помилка під час перерахування податку в належний строк має кваліфікуватися як дія, хоча й помилкова. Дії, які не містять ознак бездіяльності стосовно сплати податків, не є підставою для застосування штрафів.

Відповідну постанову у справі №813/2487/17 ВС прийняв 1.08.2018.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини