Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінагрополітики прогнозує поступове запровадження ринку землі

29 серпня 2018, 17:46
145
0
Реклама

За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Віктора Шеремети, запорукою успішного впровадження ринку землі повинен стати відпрацьований механізм іпотеки і отримання фінансового ресурсу. Також велику роль повинні зіграти своєрідні запобіжники, створені за прикладом країн ЄС.

На думку урядовця, стартова модель земельного ринку має бути вкрай консервативною, з можливістю подальшої лібералізації.

На сьогодні у Мінагрополітики розроблено концепцію національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення. Вона включає такі базові положення:

- набувачами земель сільськогосподарського призначення є виключно громадяни України. Іноземці не мають права набувати такі землі у власність;.

- встановлення граничних розмірів земель, які можуть перебувати у власності однієї особи та антиспекулятивних механізмів (стягнення державного мита) у випадку перепродажу ділянки протягом перших трьох років;

- поточним користувачам гарантується збереження земельного банку у випадку зміни власника земельної ділянки;

- цінові індикативи на земельні ділянки протягом перших двох років після скасування мораторію встановлюються на рівні не нижче нормативної грошової оцінки. Ціни всіх угод купівлі/продажу, за якими реєструються права власності, підлягають державній реєстрації;

- створення преференційних умов для купівлі землі невеликими гравцями, в першу чергу - фермерськими господарствами, зокрема, через механізм часткового гарантування кредитів.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН міститься велика кількість аналітичних матеріалів, присвячених власності на землю і ринку землі. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» є матеріал «Землевпорядна документація: правила оформлення і узгодження».

У розділі «Алгоритми дій для бізнесу» можна знайти такі бізнес-схеми:

- «Процедура реєстрації земельної ділянки»;

- «Оформлення проекту землеустрою при формуванні нової земельної ділянки».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини