Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Транскордонному співробітництву нададуть друге дихання?

5 вересня 2018, 08:15
179
0
Реклама

4 вересня Верховна рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо транскордонного співробітництва» (законопроект від 15.02.2017 №6085), яким об'єднанню єврорегіонального співробітництва як формі транскордонного співробітництва надається статус юридичної особи. У Законі також містяться положення, які регламентують порядок утворення та діяльності таких об'єднань.

Об'єднання єврорегіонального співробітництва створюється як структура, покликана сприяти розвитку взаємовідносин громад, місцевих органів влади та самоврядування з партнерами в ЄС. Такі організації отримають можливість фінансування транскордонних проектів, уникаючи цілої низки складнощів, що супроводжують освоєння проектних коштів громадськими організаціями чи місцевими органами влади.

Законом також визначено поняття «європейські об'єднання територіального співробітництва» та додано положення, які регламентують порядок утворення та діяльності таких об'єднань.

Загальну координацію транскордонного співробітництва та контроль додержання законодавства у цій сфері здійснює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну регіональну політику (тобто Мінрегіон), за участю МЗС.

При зваженому підході у реалізації норм прийнятого закону на місцях можна висловити обережні сподівання про відновлення регіонального транскордонного співробітництва, зокрема в рамках Східного партнерства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини