Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В ЄС посилюється «авторська» відповідальність інтернет-платформ і соцмереж

14 вересня 2018, 08:05
329
0
Реклама

Європейський парламент схвалив реформування законодавства ЄС про захист авторських прав. Зокрема, передбачається забезпечення гарантій оплати виконавцям (музикантам, авторам сценаріїв), а також видавцям новин та журналістам за виконання своєї роботи, якщо нею користуються YouTube або Facebook, а також агрегатори новин, такі як Google News.

Великі інтернет-платформи та соціальні мережі відповідатимуть за те, щоб їх контент не порушував авторські права. Водночас парламент підкреслює, що це повинно відбуватися без перешкоджання свободі вираження поглядів.

Також передбачається, що інтернет-платформи мають отримувати дозвіл або навіть сплачувати ЗМІ за демонстрацію їхніх новин. Це також відноситься до фрагментів, в яких відображається тільки невелика частина тексту видавця новин. Документ також вимагає, щоб винагороду отримували самі журналісти, а не тільки видавництва.

Критики висловлюють побоювання, що такі норми не будуть працювати, а також можуть призвести до фільтрування контенту та цензури.

Вимога дотримання авторських прав не поширюється на некомерційне розміщення інформації в енциклопедичних онлайнових програмах (наприклад, Вікіпедії) або відкритих програмних платформах (зокрема, GitHub).

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН міститься багато аналітичних матеріалів, присвячених окремим аспектам права інтелектуальної власності. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати про:

- «Технічні умови як об'єкт права інтелектуальної власності»;

- «Правовий режим службових творів»;

- «Правова охорона стартапу в Україні»;

- «Інтелектуальне рейдерство».

У розділі «Алгоритми дій для бізнесу» можна знайти такі бізнес-схеми:

- «Отримання патенту на винахід»;

- «Патентування промислового зразка»;

- «Процедура реєстрації торгової марки».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини