Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як кредитор повинен доводити неповноту дій ліквідатора?

28 вересня 2018, 12:53
310
0
Реклама

В дайджесті судової практики у справах про банкрутство Верховний суд узагальнив правові висновки за серпень 2018 року.

Зокрема, у постанові по справі №916/2465/13 ВС роз'яснив, у чому полягає принцип безсумнівності повноти дій ліквідатора.

Верховний суд підтримав висновки судів попередніх інстанцій, якими, зокрема, затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, а також заборонено звільнення боржника від зобов'язань.

Законом «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачена сукупність дій, яку повинен вчинити ліквідатор. При цьому ні в кого не повинен виникати обґрунтований сумнів, щодо всієї повноти заходів спрямованих на виявлення активів боржника.

Відповідно до висновку, викладеному в постанові ВС від 6.06.2018 у справі №904/4863/13, принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора полягає в тому, що кредитор повинен обґрунтувати, що саме не вчинив ліквідатор і як це вплинуло на формування ліквідаційної маси.

Верховний суд зазначив, що банк не вказав конкретні запити щодо наявності зареєстрованого за банкрутом майна, які повинен був надіслати (і не надіслав) ліквідатор, та не конкретизував, яким саме органам держвлади чи іншим розпорядникам.

Крім того, відповідно до Закону про банкрутство, суд може винести ухвалу про ліквідацію юрсоби-банкрута, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна. В такому випадку боржник звільняється від зобов'язань.

Верховний суд вказав, що суд може не допустити такого звільнення, якщо боржник:

- ухилявся від погашення боргів;

- приховував майно;

- не надавав необхідну інформацію суду.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини