Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Прозора ДАБІ»: поки питань більше, ніж відповідей

28 вересня 2018, 14:06
325
0
Реклама

Днями віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко та голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев повідомили про запуск нової онлайн-платформи «Прозора ДАБІ», яка з 1 листопада 2018 року має об'єднати інформацію з усіх регіонів України щодо дозвільної документації, яка видається ДАБІ та її регіональними підрозділами. Додатково, з тієї ж дати, буде доступна інформація про планові перевірки інспекції.
Заявлено, що головна ідея платформи полягає в тому, щоб дозволити замовникам будівництва в режимі онлайн відстежувати кожен етап обробки поданої в ДАБІ документації, а також отримувати в онлайні інформацію про причини відмови в отриманні дозвільних документів.
Під час презентації О. Кудрявцев зазначив, що платформа унеможливить безпідставну відмову у видачі дозвільних документів, а також зменшить зловживання при розгляді заяв.
Однак не зовсім зрозуміло, як саме платформа допоможе впоратися з такими завданнями.
Наприклад, дозвіл на виконання будівельних робіт видається органами державного архітектурно-будівельного контролю на безоплатній основі протягом десяти робочих днів з дня реєстрації заяви.
Зараз підставами для відмови у видачі дозволу є: неподання необхідних документів; невідповідність поданих документів вимогам законодавства; виявлення недостовірних відомостей у поданих документах; відсутність результатів оцінки впливу на навколишнє середовище у випадках, визначених законодавством.
Кожне звернення розглядається індивідуально, заявник, за результатами розгляду, отримує рішення Держархбудінспекції.
Платформа дозволяє підтвердити факт подачі документів, але не дозволяє упевнитися в комплектності та правильності заповнення документів заявником.
Саме тому важко встановити залежність прийнятого рішення про відмову від пакета документів, який поданий за допомогою платформи.
Далі, нам не вдалося знайти Положення про платформу «Прозора ДАБІ» або будь-якої іншої документ, яким регламентована її робота. Також на даному етапі до кінця не зрозумілий механізм залучення до відповідальності чиновників чиновників Держархбудінспекції за невнесення або несвоєчасне внесення інформації в систему.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини