Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За «недбалість» реєстратора відповідатимуть платники податків

1 жовтня 2018, 09:55
197
0
Реклама

Суть справи: у 2009 році Державтоінспекція зареєструвала за позивачем автомобіль, не перевіривши його по базам даних на предмет перебування у розшуку. Це стало зрозуміло, коли автомобіль затримали прикордонники на румуно-сербському кордоні на підставі того, що він знаходиться в міжнародному розшуку. Позивач просив визнати дії реєстратора незаконними для подальшого отримання відшкодування.

Місцевий та апеляційний суди задовольнили позовні вимоги.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ст. 34 Закону «Про дорожній рух» (в редакції, чинній на момент правовідносин) держреєстрація транспортного засобу полягає у здійсненні комплексу заходів, пов'язаних із перевіркою документів, звіркою і, за необхідності, дослідженням ідентифікаційних номерів складових частин та оглядом, оформленням і видачею реєстраційних документів та номерних знаків.

ВС вказав, що відповідно до ст. 1174 ЦК держава повинна відшкодувати шкоду, завдану бездіяльністю реєстратора, який не здійснив належної перевірки.

Відповідну постанову у справі № 2а-2788/10/2470 ВС прийняв 24.01.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН https://ips.ligazakon.net/ містяться аналітичні матеріали, присвячені окремим аспектам реєстрації транспортних засобів. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати про «Автомобілі з іноземною реєстрацією: умови використання з особистою та комерційною метою».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини