Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому ЖБК у Харкові позбавили земельної ділянки

8 жовтня 2018, 11:00
296
0
Реклама

Прокуратура Харкова в апеляційному суді домоглась скасування виділення в центрі міста одному з житлово-будівельних кооперативів 1 га землі вартістю близько 7 млн грн.

В кінці грудня 2015 Харківська міськрада ухвалила рішення про безкоштовну передачу ЖБК земельної ділянки на проспекті Науки. Але, за інформацією прокуратури, виділення землі відбулося з порушеннями законодавства. Зокрема, рішення про створення ЖБК і списки членів кооперативу не були затверджені виконкомом Харківської міськради; кооператив не створювався при виконкомі місцевої ради, при підприємстві, установі або організації. На момент створення ЖБК усі його члени вже досягли 30-річного віку і не потребували поліпшення житлових умов. У зв'язку з цим прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення місту ділянки і виграла господарський суд.

В березні 2017 Київський райсуд Харкова відмовився визнати недійсним статут ЖБК. Це дозволило останньому оскаржити судове рішення про виділення землі під забудову.

Справа неодноразово розглядалася судами різних інстанцій. Після направлення справи на новий розгляд у 2018 році суд першої інстанції прийняв рішення на користь ЖБК. Прокуратура подала на нього апеляцію і домоглася рішення про повернення незаконно відчужених земель у власність міста. Повідомляється, що рішення набуло чинності.

***

Нагадаємо, що для оперативної реакції при вирішенні будь-яких земельних питань варто відстежувати зміни в реєстрі нерухомості за допомогою електронних засобів. Таку можливість надає спеціальний сервіс SMS-МАЯК, запущений на технічній базі ЛІГА:ЗАКОН. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача. Для інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо земельних ділянок призначений сервіс SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини