Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бджіл хочуть вберегти від пестицидів

8 жовтня 2018, 11:30
257
0
Реклама

5 жовтня відбулася зустріч представника Дерпродспоживслужби, Асоціації бджолярів України та пасічників, на якій обговорили проблеми бджільництва та шляхи їх вирішення.

Перш за все,говорили про масову гибель бджіл через отруєння препаратами для захисту сільськогосподарських рослин.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зазначив, що ця проблема не нова та сформувалася через надмірну дерегуляцію, послаблення контролю в цій сфері та несвідомість деяких суб'єктів господарювання. З метою виправлення ситуації, служба оприлюднила для обговорення законопроект, яким планується посилити відповідальність за порушення норм використання пестицидів та агрохімікатів (аж до кримінальної відповідальності). Також документ пропонує чітко встановити час інформування про застосування засобів захисту рослин для обробки земельних ділянок.

Крім того, бджолярі заявили про особливу небезпеку обприскування пестицидами та агрохімікатами полів з літака. У відповідь на це, В. Лапа заявив, що зараз розробляється новий законопроект про карантин і захист рослин, який буде наближений до європейських норм і передбачатиме ряд новацій. В ньому пропонується суттєве обмеження використання авіації для оброблення сільськогосподарських угідь. Очікується, що документ опублікують до кінця цього місяця.

Також голова Держпродспоживслужби пообіцяв, що з наступного медоносного сезону дослідження через отруєння бджіл будуть проводитись за державні кошти.

Нагадаємо, що Україна- один з найбільших світових виробників меду, а також другий (після Китаю) найбільший експортер меду до ЄС. Зокрема, у першій половині 2018 року було експортовано 17 тис. т продукту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини