Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які підстави виселення з неприватизованої квартири?

8 жовтня 2018, 16:05
4016
0
Реклама

Суть справи: мешканці неприватизованої квартири комунальній власності, звернулись до суду для визнання іншого зареєстрованого співмешканця таким, що втратив право користування житлом. Позов обґрунтовано тим, що відповідач уже два роки без поважних причин не проживає у спірній квартирі.

Місцевий суд позов задовольнив. В апеляції це рішення було скасоване. Визнано, що відсутність у квартирі відповідача була викликана поважними причинами: конфліктна ситуація із співмешканцями, працевлаштування в іншому місці та необхідність догляду за хворими батьками.

Колегія суддів Цивільного суду ВС залишила в силі рішення апеляційного суду.

Відповідно до ст. 71 ЖК, за наймачем зберігається право на житлове приміщення при тимчасовій відсутності до шести місяців. Якщо термін більше, то таке право може зберігатися за наявності поважних причин, зокрема, виїзду за умовами і характером роботи.

Суд вказав, що тимчасова відсутність і пов'язані з цим правові наслідки необхідно відокремлювати від постійної відсутності в жилому приміщенні в зв'язку з вибуттям наймача і членів його сім'ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті (ст. 107 ЖК).

ВС також відмітив, що для підтвердження вибуття суд може брати до уваги будь-які дані, які свідчать про обрання стороною іншого постійного місця проживання (повідомлення про це в листах, розписка, переадресація кореспонденції, утворення сім'ї в іншому місці, перевезення майна в інше жиле приміщення, виїзд в інший населений пункт, укладення трудового договору на невизначений строк тощо).

Відповідну постанову у справі 644/10619/15-ц ВС прийняв 24.09.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини