Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок похідних цінних паперів та деривативів можуть врегулювати по-новому

11 жовтня 2018, 16:32
565
0
Реклама

11 жовтня комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності ВР рекомендував прийняти за основу законопроект №9035 щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг.

Пропонується визначити засади функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, провадження професійної діяльності на зазначених ринках, врегулювати відносини, що виникають під час емісії та обігу цінних паперів, укладення й виконання деривативів та правочинів з ними.

Планується Закон «Про цінні папери та фондовий ринок» викласти у новій редакції і змінити його назву на «Про ринки капіталу».

Зокрема, пропонується:

- створити правове поле та врегулювати відносини, пов'язані як з біржовими, так і з позабіржовими деривативами;

- врегулювати питання розбудови інфраструктури ринку деривативів;

- запровадити інститут кваліфікованих інвесторів;

- створити альтернативний торгівельний майданчик - фондову багатосторонню торгівельну систему;

- врегулювати діяльність з надання інформаційних послуг на фондовому ринку;

- запровадити остаточність розрахунків, яка передбачає безвідкличність з визначеного моменту переказу коштів та цінних паперів, а також те, що законодавство стосовно неплатоспроможності не має зворотної дії;

- запровадити ліквідаційний неттінг (узгоджений залік зобов'язань), який дозволяє звести розмір взаємних зобов'язань сторін правочинів щодо деривативів (у випадку неплатоспроможності однієї з них) до єдиного підсумкового зобов'язання.

Законопроектом передбачено, що його дія не поширюється на відносини, пов'язані з укладенням і виконанням правочинів поза організованим товарним ринком щодо майна, визначеного родовими ознаками (тобто неунікального майна).

Крім того, положення законопроекту в частині регулювання діяльності операторів ринку електричної енергії планується застосовувати з 1 січня 2023 року.

***

Нагадаємо, що в ІПС ЛІГА:ЗАКОН містяться аналітичні матеріали, присвячені окремим аспектам банківської діяльності. Наприклад, в розділі «Ситуації для бізнесу» можна прочитати:

- «Порядок видачі банківської ліцензії»;

- «Філія/відділення та представництво банку - у чому різниця»;

- «Як банку правильно оформити відносини з колектором».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини