Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європейські «золоті» паспорти: видавати не можна заборонити

12 жовтня 2018, 16:30
235
0
Реклама

Міжнародна організація Transparency International (ТІ) 10 жовтня опублікувала доповідь, присвячену питанням отримання в європейських країнах громадянства та дозволів на постійне проживання за інвестиції. Назву доповідь отримала досить символічну, у вільному перекладі: «Втеча по-європейські: у мутному світі золотих віз».

Основні цифри. За останні 10 років країни ЄС надали не менше 6 тисяч громадянств та близько 100 тисяч дозволів на проживання. Йдеться, у даному випадку про осіб, які інвестують кошти у бізнес, нерухомість, фінансовий сектор тощо, та членів їх сімей. Серед лідерів - Іспанія, Угорщина, Латвія, Португалія та Великобританія - понад 10 тисяч кожна. Далі - Греція, Кіпр та Мальта. І хоча не всі країни надають інформацію по імміграцію цієї категорії (а списки нових мешканців оприлюднюють лише Австрія та Мальта), можна зробити висновки, що безумовними лідерами інвестування у чужі економіки є Китай та Росія. Україна посідає п'яте місце серед 18 країн, що потрапили в дослідження. Наші співгромадяни надають перевагу Латвії, де вони отримали 1,376 «золотих» віз.

У дослідженні йдеться про корупційні ризики, пов'язані з видачею паспортів. Основні претензії ТІ висуває до процедури перевірки доброчесності інвесторів та походження їх статків. При цьому питання виникають практично до всіх країн - учасників рейтингу. За інформацією ТІ, понад 90% заяв на отримання «золотих» віз задовольняються в Угорщині, Великобританії, Литві. Неналежним чином здійснюють перевірки Кіпр та Португалія. Наслідком цього стало згортання програми у 2017 в Угорщині, масовий перегляд вже наданих віз у Великобританії.

Ми писали раніше про те, що Єврокомісія має намір змінити правила надання громадянства країн-членів ЄС. Проте заборонити візи, що надаються на підставі національних законодавств ЄК не може, тож невдовзі слід очікувати на появу уніфікованих вимоги до держав-членів.

Відмітимо, що у той час, коли Брюссель намагається скоротити видачу «золотих» документів, близькі до України держави запускають (Молдова), спрощують (Туреччина) або ж удосконалюють (Грузія) аналогічні програми.

Про те, як функціонує закритий інтернет-ринок паспортних документів, ви можете прочитати у нашому матеріалі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини