Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібно враховувати при самочинному будівництві

17 жовтня 2018, 16:05
225
0
Реклама

Суть справи: позивач просив визнати за ним право власності на самочинно збудований будинок. Він вказав, що здійснив будівництво відповідно до дозволу міської ради на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Місцевий суд визнав за позивачем право власності на будинок. Рішення вмотивоване тим, що він за власні кошти створив нову річ з дотриманням норм і правил, без порушення прав та інтересів інших осіб та з дозволу власника земельної ділянки.

В апеляції це рішення оскаржило підприємство, яке користувалось земельною ділянкою, на якій збудовано спірний будинок. Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та відмовив у задоволенні позову забудовнику.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із висновком апеляційного суду.

За загальним правилом, при самочинному будівництві забудовник не набуває права власності на новостворене нерухоме майно. Відповідно до ст. 376 ЦК, суд може визнати за забудовником право власності за умови надання йому земельної ділянки під уже збудовану нерухомість.

Однак вона підлягає знесенню, якщо власник або користувач ділянки заперечує проти визнання права власності за забудовником або якщо це порушує права інших осіб.

Верховний суд вказав, що до початку забудови ділянки необхідно набути право власності або користування нею.

Відповідну постанову у справі №520/17520/14-ц ВС прийняв 10.10.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини